Inwoners zijn gezond, zelfredzaam en zelfstandig en zijn in staat mee te doen in de samenleving.
Inwoners ervaren dat de ondersteuning vanuit de Wmo aansluit bij hun hulpvraag.
Door te werken vanuit positieve gezondheid willen we gezonde en gelukkige levensjaren toevoegen.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2021
Realisatie 2021
Ambitie 2022
Aantal Wmo-cliënten per 1.000 inwoners
59
<= 60
71
<= 60
Bron: CBS
Score positieve gezondheid: Gezondheidsbeleving
81,0%
82,5%
Geen meting beschikbaar
83,0%
Bron: Enquête Sport en Welzijn
Score positieve gezondheid: Zelfredzaamheid
8,5
8,7
8,6
8,7
Bron: Enquête Sport en Welzijn
Percentage cliënten dat vindt dat de Wmo-ondersteuning aansluit bij hun hulpvraag
78%
80%
85%
80%
Bron: Cliëntervaringsonderzoek Wmo (O&S)
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
We geven uitvoering aan het Beleidsplan Maatschappelijke Ontwikkeling 2021 ev.
Ja
De beleidsvisie ’s-Hertogenbosch voor iedereen benoemt een aantal beleidsopgaven die we hebben gebundeld in een uitvoeringsagenda. Samen met onze maatschappelijke partners geven we daar invulling aan. We hebben resultaten geboekt als het gaat om het oog hebben voor gevoelens van eenzaamheid in de uitvoering, de ontlasting en ondersteuning van zoveel mogelijk mantelzorgers, het met succes toepassen van de werkwijze Thuis in de Wijk in Zuidoost, Noord en West en met het vergroten van de bekendheid, positionering en vindbaarheid van onafhankelijke cliëntondersteuning voor onze inwoners.
We ontwikkelen een inkoopstrategie vanaf 2022 voor de inkoop van (regionale) Wmo en sturen daarbij op ontwikkeling en participatie en minder op zorg alleen.
Ja
De inkoopstrategie is vastgesteld en de nieuwe inkoop is afgerond met nieuwe contracten per 2022.
We werken conform de inkoopstrategie Lokale Inkoop Basisinfrastructuur 2020-2023 waarbij we één integrale opdracht geven voor de basisondersteuning aan de professionele organisaties Farent, MEE, GGD (voor de plustaken) en Humanitas. Verder werken we met partners aan de doorbraakthema’s onderwijs-jeugdhulp, complexe scheidingen, inloop en dagbesteding psychisch kwetsbaren en sociale benadering dementie. Deze doorbraakthema’s zijn erop gericht de instroom in de specialistische hulp te beperken en afschaling vanuit de specialistische hulp te bevorderen.
Ja
Dit jaar was het tweede jaar van de uitvoering van de inkoopstrategie. Eind 2021 heeft het college besloten de inkoopovereenkomst met FMGH met 2 jaar te verlengen op basis van een aangescherpte inkoopopdracht. De uitvoering van de inkoopstrategie draagt bij aan de doelen die ermee worden nagestreefd, zoals meer onderlinge samenwerking, meer maatschappelijke impact en meer flexibiliteit. Tegelijkertijd constateren we dat op deze punten nog meer meerwaarde uit de samenwerking kan worden gehaald. Daarom de keuze voor een verlenging op basis van een aangescherpte opdracht. De doorbraakthema's zijn in uitvoering. In het voorjaar van 2022 vindt een evaluatie van de resultaten plaats in relatie tot de beoogde doelstellingen. Op basis daarvan bepalen we of de doorbraakthema's een plek krijgen in het reguliere aanbod. Wij informeren uw raad over de uitkomsten van deze evaluatie en onze conclusies.
We ontwikkelen ons verder als excellent gemeentelijk zorgbedrijf, waarbij kwaliteit voor inwoners (tijdigheid en doelmatigheid van ondersteuning), vereenvoudiging en efficiëntie in de uitvoering (bij gemeente en aanbieders) voorop staan.
Ja
In december 2020 hebben wij onze integrale visie op het sociaal domein gedeeld met de gemeenteraad. Onderdeel daarvan is dat we het zorgbedrijf langs een aantal leidende principes vormgeven: kwaliteit, eenvoud en efficiëntie staan daarbij centraal. We hebben het gemeentelijke zorgbedrijf langs deze principes verder doorontwikkeld. Zo hebben we onze uitvoeringsprocessen bij jeugd en volwassenen efficiënter ingericht, hebben we onze managementinformatie verbeterd en zijn we gestart met bewindvoering in eigen beheer.
We monitoren continu voor welke (types) casussen de regisseursrol in de toegang van meerwaarde kan zijn. Hiervoor werken we nauw samen met partners in de basisondersteuning en gespecialiseerde hulp.
Ja
Door verschillende projecten zijn processen en werkafspraken vastgelegd die de verbinding en samenwerking tussen toegang en regie en uitvoering en beleid hebben geborgd en verbeterd. Dit betreft een doorlopend proces waarin we constant met elkaar in gesprek blijven. Denk hierbij aan werkafspraken tussen KOO en de werkverdeling Wmo, het creëren van een team regie en een team toegang zodat specialisatie wordt bevorderd en het instellen van casuïstiekbesprekingen met en tussen team toegang en regie. Werkverdeling Wmo heeft de belangrijke functie om voor casuïstiek vanuit de toegang te beoordelen of er regie nodig is. Zij schakelen daarbij met professionals die betrokken zijn in de casus.
We voeren het programma Positieve Gezondheid uit. In dit programma staan drie pijlers centraal: gezonde leefstijl, gezonde leefomgeving en meedoen. Door slimme verbindingen te leggen tussen deze drie pijlers dragen we bij aan meer gezonde en gelukkige jaren voor onze inwoners. Omdat er nog steeds sprake is van grote gezondheidsverschillen combineren we deze aanpak met een buurtgerichte aanpak in een aantal buurten. We werken hierbij samen met inwoners, bewonersinitiatieven, de basisondersteuning, huisartsen, gespecialiseerde aanbieders en het JBZ.
Ja
Vanuit Samen Gezond ’s-Hertogenbosch zijn er allerlei inwoners, partners en inspanningen die daarop (samen)werken, leren, bijstellen en doorgaan. Een lokale aanpak om gezondheidsverschillen te verkleinen vereist (mede door Corona) een lange adem, de urgentie blijft dus onverminderd groot.
In het kader van de pijler gezonde leefstijl voert de basisondersteuning onder meer ‘Samen gezond spreekuren’ uit en verbreden we de Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)-aanpak naar volwassenen.
Gedeeltelijk
Inwoners hebben via de Samen Gezond gesprekken ondersteuning gekregen op het gebied van gezondheid en welzijn door partners van de basisondersteuning en medewerkers van 'S-PORT. De opzet van deze gesprekken is aangepast om effectiever aan te sluiten bij de behoefte van inwoners. De uitgangspunten van de JOGG-aanpak zijn toegepast in het programma Samen Gezond voor zowel jongeren als volwassenen.
Koo is het informatie en adviespunt van GGD, Farent, Mee en gemeente. De website van www.kijkopkoo.nl. wordt verbeterd op basis van de gebruikerservaringen van het eerste jaar. Met de inzet van communicatie werken we aan een grotere naamsbekendheid.
Ja
De toegankelijkheid van www.kijkopkoo.nl is verbeterd met o.a. iconen,” een nieuwe voorkant” en een animatiefilmpje. Steeds meer inwoners weten Koo te vinden, het aantal telefoontjes per maand was in 2021 gemiddeld 2.153 tegenover 1.635 in 2020.
Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 12:25:23 met de export van 05/23/2022 12:40:35